Tedavilerimiz

Diş Beyazlatma nedir?

Diş beyazlatma temel olarak dişe sarı rengi veren pigmentlerin dişten uzaklaştırılması işlemidir.

Dişler üzerindeki istemeyen renklenme ve lekelerin çeşitli sebepleri olabilir. Zaman içinde renklendirici gıda ve sıvıların (çay, kahve, sigara vs.) sık tüketimine bağlı olarak dişlerde sarı– kahve lekelenme olabileceği gibi; gelişim çağında antibiyotik kullanımına veya travmaya bağlı olarak da renk değişimi görülebilir. Kanal tedavisi uygulanan dişlerde su kaybına bağlı olarak yıllar içinde dişte grimsi renk değişimi oluştuğu da bilinen bir gerçektir.

Diş beyazlatma kimlere uygulanabilir?

Beyazlatma işlemi mine tabakasında gerçekleşir. İşleme başlamadan önce dişlerin beyazlatma için uygun olup olmadığı hekim tarafından detaylı olarak analiz edilmelidir. Beyazlatma ajanı, dişin mine tabakası dışında hiçbir tabakasına temas etmemelidir. Diş yüzeyinde mine çatlağı, çürük varlığı, eski dolgular beyazlatma öncesi tedavi edilmeli ve hasta bu konuda bilgilendirilmelidir. Bazı hastalarda çeşitli nedenlere bağlı olarak mine tabakası çok incelmiş, hatta yer yer dişin dentin tabakası açığa çıkmıştır. Bu tür vakalar beyazlatma için uygun değildir. Bunların haricinde diş etlerinde yaygın çekilmeleri olan hastalara, diş etlerini ve kök yüzeylerini koruma altına alacak şekilde profesyonel bir ortamda beyazlatma uygulanabilir.

Diş beyazlatma nasıl yapılır?

Ofis tipi ve ev tipi olmak üzere iki farklı yöntemle beyazlatma yapılabilir. Ofis tipi beyazlatma, klinikte hekim tarafından uygulanır. Kullanılan beyazlatma ajanının içindeki beyazlatıcı etken maddenin oranı, ev tipi beyazlatmaya göre çok daha yüksektir. Bu sayede kısa sürede, etkili bir beyazlatma sağlamak mümkündür. Öncelikle diş etlerini korumak için diş eti bariyeri uygulanır. Ardından gülme hattı üzerindeki dişlere beyazlatma ajanı uygulanır ve lazer ile aktive edilir. Bir seans 20 dakika olmak üzere 2 veya 3 seans şeklinde, hastanın istediği beyazlık aşamasına ulaşıncaya kadar işleme devam edilir.

Ev tipi yapılan beyazlatmada dişlerin ölçüsü alınır ve hastaya özel olarak plak hazırlanır. Bu plak içerisine hekim tarafından verilen ev tipine uygun beyazlatma ajanı yerleştirilir ve 6-8 saat arası fırçalanmış temiz dişler üzerine beyazlatma uygulanır. Ev tipinde beyazlatıcı oranı daha düşük olduğundan istenilen beyazlığa ulaşmak için 2-3 hafta süreyle kullanmak gerekir. Ev tipi beyazlatma tek başına yapılabileceği gibi, ofis tipi beyazlatmanın etki süresini uzatmak, desteklemek için de yapılabilir.

Tek dişteki renk değişikliğini beyazlatma ile tedavi etmek mümkün müdür?

Tek dişte renklenme nedenleri arasında travma, önceden yapılmış kanal tedavisi, eski amalgam dolgular, kanal dolgu patlarının dentin kanallarına sızıntısı, florozis gibi etkenleri sayabiliriz. Kanal tedavisi uygulanmış veya travma görmüş dişler zamanla canlılığını yitirir ve dental hale gelir. Tek diş beyazlatma, devital bleaching olarak da adlandırılmaktadır. Öncelikle dişin kanal tedavisi kontrol edilir, kanal tedavisi yapılmamışsa beyazlatmadan önce yapılır. Gerekli radyografik muayeneler ve tedaviler tamamlandıktan sonra dişe arka yüzeyinden bir giriş açılır. Bu açıklıktan diş içindeki eski dolgu atıkları, tüm pulpa dokuları temizlenir ve diş solüsyonları ile yıkanır. Dişin içerisine beyazlatma ajanı yerleştirilir, üzeri sızdırmaz geçici diş dolgusu ile kapatılır. 3-7 gün arası beyazlatma ajanı dişte bekletilir. Diş rengi istenen beyazlığa ulaşıncaya kadar birkaç seans aynı prosedürler tekrarlanır. Diş rengi açıldıktan sonra dişin daimi dolgusu yapılarak arka yüzeydeki açıklık kapatılır.